Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat.
Zde máte možnost rychle ověřit, jestli právě teď, v tuto chvíli je nebo není někdo v kanceláři. Jestliže ano, a i přesto u nás nikdo nezvedá telefon, znamená to, že usilovně pracujeme na něčem jiném...
Pokud jste se rozhodli používat bulharskou tradiční a funkční keramiku k účelu ke kterému byla tato keramika určena je třeba dbát na několik zásad:
Bulharská tradiční a funkční keramika, obzvláště různé zapékací mísy, misky a hrnce jsou primárně určeny pro horkovzdušné trouby, bez problémů je také jejich použití ve standartních elektrických a plynových troubách, popřípadě hliněných pecích se žhavým popelem apod. Tato keramika se nehodí pro použití na plynovém hořáku kdy se keramika nahřívá přímým stykem s plamenem. Dále se zcela nehodí pro použití na sklokeramických a indukčních deskách, a klasických elektrických plotnách. Důvod je jednoduchý: pokaždé, když dojde k nerovnoměrnému zahřívání keramiky, je téměř jisté, že Vám keramika praskne. To znamená, pokud se bude dno našeho zapékacího hrnce zahřívat například pomocí plamene z plynového hořáku Vaší trouby, je toto dno poměrně rychle vystaveno příliš vysoké teplotě, zatímco horní polovina hrnce je v tuto chvíli ještě dost chladná. Díky těmto rozdílným teplotám keramiky dochází k velkému povrchovému pnutí, které v 99% končí prasknutím. Tato prasklina pak nemusí být vždy viditelná na první pohled, takže pozor na to.
Tradiční bulharskou keramiku zejména různé misky a talířky není problém používat v mikrovlných troubách, jejich mytí v myčkách se však nedoporučuje. Mějte na paměti hmotnost pokličky zapékacích hrnců a jejich teplotu těsně po vytažení z trouby. Dbejte zvýšené bezpečnosti a opatrnosti s její manipulací, předejdete tak jejímu pádu a zničení. Mějte také na paměti, že i poměrně dlouho poté, co jste vytáhli keramiku s pokrmem z trouby je díky svým vlastnostem ještě stále dost horká...
Naši zákazníci nám potvrdili, že pokrm připravený v čase oběda, vydrží zavřený v troubě kde se připravoval až do večeře v takové teplotě, že jej není nutné znovu přihřívat. Dá se říct, že trvá celkem 6-8 hodin, než trouba i hrnec s jídlem vychladne natolik, že jej musíte přihřát.